WAJIB KLIK banner INI!!setiap KLIK akan dibalas..sila lah KLIK n INFORM yea!!!TQ

klik salah satu gambar ini untuk menaikkan traffik di blog anda!!

hitz

09 December 2010

terkilan!!!

Yosssshhhh!!! smlm mase balik keja kan hujan maha lebatnya...kalo dari opis nie x silap aku hujan start kui 3 camtu....mmg dah lebat!!! so tau2 je lah...bila dah lebat jln pun jem la kan...siyes lah ptg smlm nak drive pun dah x nmpk jln...so aku bwk pun dah ala2 cam org mengagau le...berzikir je sepanjang jln....riso kilat sna sini...

Sepanjang nak sampai umh tu aku dah rse cam x sedap hati nih....1st risau kan susu aku ni...ye lah ice pack leh tahan 12 jam je kan...byg le kalo aku dah keluar kui 6.15 am sampai umh semlam nak kui 630...riso toi la...susu aku tu dah x sejuk...alhamdulillah sampai umh susu masih sejuk n ice pack pun dah hampir cair....so kat umh hujan still lebat...aku balik umh dlu solat n mandi...agak2 hujan dah renyai sket baru aku gerak ke taska budak2 ni tuk pikap diorg...

sampai2 je kat taska aku nmpk pengasuh sdg menyusukan dini...tapi nnmpk merah mata dini sbb menangis...pengasuh ckp susu dah habis...tu yg dini meragam!!!so aku tye lah dini minum susu apa tu...pengasuh ckp dia bg susu anmum...tu pun terpaksa bg sbb dia dah meragam...Adehhh aku rse hampa lah sket...susu yg aku bekalkan x cukup tuk dini...smlm aku bekal kan 4 plastik je...sbb selalunya 3 plastik je dini minum....xpe lah sib baik susu tu dini x berapa nak...x sampai separuh pun dia minum....

mmm kemusykilan aku skg nih...pengasuh ckp dini dah x berapa nk minum susu yg aku bekalkan....pengasuh kata susu tu bila dipanaskan ( direndam ) kalo ada cecair kuning yang terapung tu dini x berapa nak minum....mmm kenapa yea??? aku pun konpius sket...pengasuh ckp kalo dini mmg dah lapar sgt baru lah habis sebotol penuh dia minum..kalo saja2 nak kasi mmg x habis pun susu tu...

di rumah aku mmg x penah plaks try kasik dini minum susu yg aku simpan tuk wat stok...skg susu dini stok bulan 10 aku hantar kat taska...pengasuh ckp kalo susu yg lama sket dini x berapa nak minum...tpi kalo susu yang aku bg fresh mmg laju je lah....mmmm camner tu yea? aku rse susu aku tu ok..x rosak...sbb letak kat tmpt beku...setahu aku kalo kat tempat beku susu tu boleh bertahan hingga 3 bulan kan??? lagi pun bhgian freezer aku jarang bukak sbb mmg penuh dgn susu dan aku x letak apa2 pun selain susu....

nie yg aku musykil nih....sbb pengasuh suh aku standbykan bg susu formula...buat masa skg aku x terpikir pun nak bg dini susu formula sbb susu aku mmg tgh byk...kalo bg susu formula x tercapai lah hajat aku nak menyusukan dini secara xclusif selama 2 tahun...oh no..no...harap2 dini akn terus minum susu mama....

ada kat luar sana leh bgi nasihat x pasai susu nih...ke korang ada menghadapi situasi yg sebegini...plis help me!!!


so layantzzzzz je la eh!!!!

6 tukang karut:

UmiDAnisH said...

biasala tu, kekadang inilah dugaannya, so yant kene tabah dan kuatkan hati untuk menyusukan dini.. kadang2 pengasuh tu bg alasan.. pk sulu betul2 sebelum terjebak dengan susu formula

☆ lieya latif ☆ said...

sebijik mcm kes aku dulu yantz....mase tu si mija laaa..... die tak mo minum susu yg aku dah simpan n panas kan balik.....kalo betul2 lapa baru minum.....tensi tau....mmg down rase semangat nak BF tu......tapi aku nekad jek.....

kdg2 pengasuh ni nak keje senang yantz....malas nak rendam2....suke yg bancuh..cepat dan senang.....tapi kire pengasuh ko bagus laa...bagi jugak walaupun tak nak.....ko panas kan susu ko ngan rendam dlm air panas yeak....cube beli 'food warmer' khas tuk kite panaskan susu kite...kat avent ade (http://www.philips.com.au/c/avent-baby-bottle-food-warmer/15057/dec/#filterState=MCC_BOTTLE_AND_BABY_FOOD_WARMERS_SU_AU_CONSUMER%3Dtrue) ....tu die panaskan secara sekate...kdg2 rendam air panas ni tak cukup 'panas' tuk anak kite...sebab dulu kes mija ni die nak yg susu yg betul2 suam......tapi tu la lain anak lain ragamnye....ni based on pengalamn aku laa..

jgn patahkan semangat ko okey.....

yantz-yeem said...

alin : tu lah...kalo nak bg susu formula wat pe lah aku bersusah payah wat stok kan???yea aku akn trus berjuang berfullyBF tuk dini tersayang...

lieya : aitu aku dah nak bli dah warmer tu...tpi ramai plaks yg kata x payah sbb x gune pun...mmm boleh dipikirkan kalo nak menyenangkan pengasuh kan???thanks lieya...

wan senari said...

akak.... jgn stop la akak.. klu akak bkn org mcm sy..brani bersuara.. akak ckp la kat pengasuh tu..bg dia paham.. sy rs hajat akak utk trs Bf lbh baik dr akak tukar susu formula...caiyyokk kak..jgn putus asa

yantz-yeem said...

daiya: akak x kan stop... akk mmg salu je ckp ngan pengasuh taska tu.,..diorg apa2 hal kalo nak bg dini apa2 pasnie kena kol dlu mintak permision dri akk...jgn suka suki je bg...frust gak la smlm diorg bg susu formula..tpi ye lah nak selamatkan dini dari kelaparan akk redha...huihuhu

My_Aqeelah said...

Yan, cuba ko tgk kt susu ibu dl diaorg pernah discuss psl baby xnk minum susu lama. Sbb susu ni mmg ada bau kalo dh lama oleh kerana enzim lipase ke apa ke. Ada cara nk solve kan. Cuba ko search kt net or dlm susu ibu.