WAJIB KLIK banner INI!!setiap KLIK akan dibalas..sila lah KLIK n INFORM yea!!!TQ

klik salah satu gambar ini untuk menaikkan traffik di blog anda!!

hitz

26 April 2011

bad x-perience with KTM :: part 2

 Yosssshhhh!!! selesai je majlis kenduri dlm kui 730mlm camtu kitorang balik umh makcik aby siap mandi n pecking2 beg tuk berangkat pulang...sib baik makcik aby sediakn kereta tuk kitorang bergerak..tapi x de la bergerak tuk meronda ke apa..mlm tu kui 9mlm kuar dari umah makcik aby pi makan dulu...act mlm tu kat umh makcik aby yg wat kenduri tu ada sediakan makan2..tapi disebabkan aby nie byk benda dia x leh mkn, so kitorang makn kat fud court area lunas...kitorang mkn ketiaw goreng..sedap sgt!!!ingat ye mkn mlm kitorang hanyalah ketiaw goreng!!!
 Dah mkn smue pi balik ke umh makcik aby sbb nak anto kereta n abg aby akn anto kitorang ke stesen bukit mertajam..ikutkan tren akan sampai kui 1120mlm cenggitu..tapi delay lagiks...kui 12.00 mlm baru tren sampai,...asyik la delay kan???cuba lah punctual sket KTM ni....

 Sementraa tunggu tren yg lewat aku suh aby pi tapaw burger...mn lah tau kelaparan plaks dlm tren...n suh gaks aby beli 2 botol air mineral..tu pun kecik je aby beli...

 Sementara tunggu tren sampai...aku melayan budak 2 org yg x reti dok diam nie....ternampk plaks kat stesen nie ada diaslay showcase jabatan penerangan..haiii aku kan org penerangan harus lah suh aqil berposing kat sini kui2....


Berjanggut gaks le kitorang tggu tren yg x tiba2...tu.....melayan posing lagiks....bila announcement menyatakan tren akan tiba kitorang dah standby siap2 nak naik....


 Di sini bermula lah episod PAHIT kitorang....aku tak paham le...kenapa lah KTM nie x bagi kemudahan yg menyenangkan kepada penumpang yg mengambil kelas 1 dan 2??? kitorang nie dah sah2 lah bayo lebih mahal kan??tapi layanannya sungguh2 menyeksa kan sungguh....korang imagine yea...keretapi tu panjang ya amat...dari pintu stesen kitorang kena menapak lebih kurang 100-200 m utk naik ke gerabak ke kelas 1 dan kelas 2...sbb nya? gerabak tuk kelas 1 & 2 terletak di belakang sekali...korang bygkan la..dgn kitorang mengangkut beg n anak2 lagiks...mmg satu kesusahan la...pastu xde seorg pun kakitangan KTM yang nak bantu tunjuk arah ke...nak bantu tolong ke yg diorg sibuk cakap cepat!!!cepat!!cepat!!! tension je tau!!pastu korang bayangkan le...sib baik aku x bwk stroller dini...nak panjat tangga tuk masuk dlm gerabak tu punyer la tinggi....aku nie sib baik x tersadung masa nak naik...cuba bygkan kalo org peknen yg perut dah 8-9 bulan naik ketapi camner???aku rse mmg x lepas diorg nak naik panjat atas tren tu...sengalkan???

 Ok naik2 jek aku dah bersyukur sgt sbb terasa tren yg nie sejuk..air-cond pun kuat...dlm hati dah gembira hurey!!!akhirnya sejuk gaks n aku boleh tido dgn senang lenang nya!!!!TETAPI....sejuk yang kusangkakan akan berpanjangan rupa2nya PANAS di tgh jalan!!!bukan takat tgh jalan yea..baru je tren gerak x sampai 5 min tetiba BLACK-OUT!!!! gelap gelita!!!bayngkan lah...langsung xde cahaya dlm tren...

 Punyer lah aku berdebar apa kes plaks nie...rosak ke ketapi nih??? pastu dtg beberapa org KTM tgk apa punca black-out tu...rupa2nya kabel shot ke fius shot ka cam tu lah...hwaaaaa!!!!! nak menangis aku rse....tetiba aku dah terbau cam hangit benda terbakar...hai aku dah pikir ketapi ni nak meletup ke apa....selawat aku dlm ketapi tu....tunggu punyer tunggu tren berjln pun cam siput...tapi bergegar2..sakit2 badan aku terhentak...mcm tayar keta pancit je gayanya....aku rse kalo org peknen 2-3 bulan mau gugur nih...dlm keadaan gelap gelita kitorang tahan je la...dlm hati aku dah bersumpah seranah dah....rse cam nie lah last forever n ever aku akn naik ketapi..rse serik xmo naik lagi!!!

 Yang paling aku geram nya...xde sekor pun org2 KTM wat announcement ckp apa masalah ketapi ni...setiap perhentian dia berhenti...last nya dlm kui 5am camtu ketapi sampai ke IPOH...kat Ipoh berhenti 2 jam diorg repair ketapi ni..aku sempat gaks le tido...sbb x larat dah mmg panas giler!!! bayangkan lah dr bukit mertajam langsung xde letrik n air-cond...berasap kitorang....so bila dah OK masalah black-out pun settle...dari ipoh gerak kui 630pagi...sepatunya time tu kitorang dah tiba ke Kl sentral tau....bayangakn kui 630 baru nak gerak ke KL dari Ipoh!!!yang aku kesalkan...org2  ktm langsung x ckp yg tren tu tgh dibaiki...kalo dia ckp boleh la kitorang pi trun makn ke beli air ke...ni langsung tak..2 jam kitorang dok dlm tren yg x bergerak cam org bodoh...siut kan????dah la panas giler!!!at lis ckp la..kalo penumpang nak keluar ke..makn ke..ok la jugak...

 Masa ni perut aku mmg dah kelaparan giler...sib baik la ada burger...tapi burger x sedap langsung..aku x larat nak jamah...kesian kan dini...aku bg dia mkn kek yg dibekalkan oleh makcik aby...masa nie dah siang...org kata x best naik ketapi mlm sbb x nampk view..akhirnya dpt gaks aku merasa tgk view sbb dah siang kan???tapi mmg tension air-cond tuk kelas 2 langsung x berfungsi...aku jln ronda2 pi ke gerabak kelas 1 air-cond punye lah kuat giler!!!!sakit je ati....org KTM nie langsung x prihatin...dah di tye kenapa air-cond x pasang buat dek jek....aku rase x berbaloi kitorang bayo tuk kelas 2 tapi keadaannya mcm ni...sakit hati tau!!!

 Pastu aku ingatkan dlm tren nie ada la kantin ke...aku pun x tau nak mencari kantin kat mana...sbb xde pun org KTM nak inform kalo nak makn ke apa boleh ke kantin...org dtg jual ke langsung xde!!!aku dah riso giler sbb air tinggal sket jek tuk wat susu budak2 nih....layanan mmg hampeh la...teruk sgt...

 Dlm kepanasan sepanjang mlm  hingga ke siang anak2 aku boleh tido ngan lena nya....aku gaks yg x leh nak tido...dah siang lagi lah terasa bahang...sian anak2 aku la..habis baju mmg basah..sampaikan bantal pun dah bau peluh....

 Kitorang sampai ke Kl sentral kui 1130pagi dari kui 12mlm!!!bayngkan berapa jam kitorang duduk dlm ketapi yg xde aircond dan xde lampu?????sungguh menyeksakan!!!!nak pi toilet pun tahan sbb gelap langsung x leh nak berjln....aku rse tak berbaloi kitorang bayo tuk kelas 2 dgn layanan n perkhidmatan yg sebegini rupa...sgt2 teruk...

 aku cam rasa sampai2 je KL aku nak wat je report / aduan...kalo boleh nak mintak ganti rugi sbb perkhidmatan yg sungguh2 tak berbaloi ngan apa yg kitorang bayo.;..dah le nie 1st time kitorang naik akhirnya jadi cenggini...sungguh la sadis nya....tapi aku pujuk hati aku ckp xpe lah...ni pengalaman pahit aku bersaam KTM...pasnie aku rse x tau le nak naik lagi ke tak..rse2 cam dah serik!!!!

 korang rse camner???sblum aku nak naik tren nie aku dah survey n tye pendapat org2 yg penah naik ketapi ke utara...diorg kata ok...selesa...best....malah diorg galakkan aku tuk cuba naik...aku survey kat tenet pun smue kata ok..selamat...mmg smue ckp kena stanby bwk sweter / selimut sbb mmg sejuk x hengat..x kira lah kelas 3 ke mmg sejuk...tapi kenapa bila aku naik aircond tuk kelas 2 langsung x di ON???sepanajng perjalanan plaks tu....sakit nya hati!!! dan pergerakan ketapi adalah sgt2 teruk..aku mcm naik keta kuda...mmg terhentak kuat!!!bukan setakat sejam dua..tapi sepanjang perjalanan!!!!!!gila kan???ini adalah pengalaman teruk yg aku rasa...tak tau lah org lain macam mana kan???


so layantzzzz je la eh!!!!

7 tukang karut:

atty's said...

ini mesti indah kabar ..dari ceritakan..

sepatutnya kasi ler tau apa problem.leh turun cari apa yg patut..

kalau takde karen..lepas tu takde aircond..hati mau nya jadik panas..

yantz-yeem said...

kty: tu lah ...ada yg kata best...sejuk..x tau le mungkin masa sy terkena cenggini huk2x

tiha said...

hmmm kenap cam teruk jer ktm skunk ni ye sabar ye kak...

Ida said...

siannye.... tp nasib baik anak2 ok.. sian giler la...cam tak jadi jenak bwk Adi naik tren..huhu

Ida said...

akak!!!..tolong... blog sy plak kene detact malware tu..ape tah virus ke tu..tak bleh bukak..mcm mane sy nak buat ye? akak penah jd cmtu kn

CuTeMiUt78 said...

eemmm hampeh je.... kena komplen tu...

GLR-ViperFish EOCM 1433 ... papa romeo victor papa romeo... said...

Slm puan...sdg saya membaca blog puan..kini saya di dlm tren senandung bertarikh 21jan2013...melepasi stesen sg petani.. Alhamdullilah tren koc L3 (kelas pertama mmg selesa) dan air cond on selalu dari kl sentral hingga skrg..kipas pun ada in case kalau air cond prob. Apapun...mmg layanan k/tgn ktm kurang mesra... Maybe bajet kurang...kalau ets. Ada staff mcm pramugari but.not intercity train.