WAJIB KLIK banner INI!!setiap KLIK akan dibalas..sila lah KLIK n INFORM yea!!!TQ

klik salah satu gambar ini untuk menaikkan traffik di blog anda!!

hitz

26 April 2011

bad x-perience with KTM :: part 1

 Yosssshhhhh kan aku dah war2 kan yg kitorang akan ke butterworth naik ketapi malam jumaat kelmarin...yessszaaaa masa yg dinanti sudah tiba...apa lagiks aqil mmg dah x sabo2 nak naik ketapi..dia lah yg paling xcited giler!!!kitorang naik dr KL- Senttral...tapi kitorang x benti kat butterworth sbb org yg akan pikap kitorang suh berhenti kat bkt mertajam...okes no prob!!!

 kitorang kuar dari umah ( puchong ) pas maghrib...petang tu mmg dah siap2 mkn nasik sbb rse cam x sempat nak mkn mlm nnti..so baik isi peyut siap2 dari umh...kui 9 mlm abg ipar aku anto kitorang satu fmly ke KL sentral...kalo nak pi naik tren seelok2 nya biorlah kita tiba awal 1/2 jam...kang xde lah kelam kabut sgt...sampai kat Kl sentral siap2 bli jajan n minuman tuk bekalan dlm tren..mn lah tau kelaparan ke apa kan...

 kalo sesapa yg 1st time x tau hala tuju nak naik ketapi intercity ni tempat menunggu adalah sebelah KFC kat level 1 tu...kalo nak beli tiket pun kat are2 tu gaks...so lepaking jap kat kfc menapau gaks le kfc tuk bekalan dlm tren...sepatutnya perjalan kui 10 mlm...tapi delay 20mins...xpe xcited punyer pasal kan...sanggup kitorang tggu sejam pun xpe!!!hehehehe...dini so cute kan masa nie???senyum sokmo...pastu sibuk nak bertawaf kat dlm kl sentral tu...

setelah beberapa kali announcement dari KTM dengan ann delay la..mcm2 akhirnya annoucemnet suh trun mengatakan  ketapi dah sampai....kitorang amik 2nd class...so 1st n 2nd class gerabak nya adalah di belakang..terpaksa menapak sket tuk ke belakang...penat gaks le aku mendukung si dini yg tombam tu hingga sampai ke coach kitorang...

 okes ini lah ghupernya 2nd class punya gerabak...nampak katil selesa n bersih...aqil x dok diam asyik suh amik gambo dia..dia kata bestnya...!!!walopun mlm x nampak apa2...aqil tido satu katil ngan aby...oh yea...tambang tiket tuk dewasa adalah rm46...ni tuk satu katil bawah....aqil kitorang x amik kan dia katil tapi sbb dia kanak2 yg terlebih umo maka dia kena caj tambang perjalanan sahaja iaitu sebnayak RM13...nie kira tambang perjalanan dari KL-SEntral ke Butterworth la...so total kitorang pegi n balik tuk 2nd class 2 katil bawah adalah rm210....berbaloi tak???

 Aku sekatil ngan dini...selesa lah gak walopun sempit...tapi xpe..x jadik masalah asalkan anak2 boleh baring n tido ngan amannya....

 kalo org sekecil aku maybe selesa lah kot...tapi kalo org sebesar aby mungkin agak sempit dan terpaksa plaks berkongsi katil ngan aqil..maka aby terpaksa mengecil kan badannya....kui3x!!!

Dan ini adalah rupa katil tingkat atas....so ada tangga..sapa yg tido kat atas nak naik kena la panjat tangga...agak ok n agak sempit sket kot...

Begini lah ghupe pandangan gerabak tuk 2nd class...x byk katil pun...ada 1 gerabak jek...x silap aku mungkin x sampai 100 katil kot...rse2 nya lah....setiap katil ditutupi ngan kain langsir...so kalo korang nak tido gaya lentang ke...xmo pakai tudung ke..nak seksi2 ke...leh la tutup langsir ni..so org x leh nak tgk,....


ini adalah pegawai KTM yg akan periksa tiket.....nampak cam tegas jek..x senyum langsung!!xde nak cakap ' selamat dtg ke...smoga bahagia di sepanjang perjalanan ke..." hampeh tarak!!! dannn...dah abis checking ticket dlm 2 jam bayang org KTM pun lenyap!!!langsung xde nak dtg dlm coach tuk sapa ke apa atau nak tye masalah penumpang ke langsung tarak!!! x mesra alam sungguh....dan sungguh x ku sangka..tetiba dah separuh perjalanan ada india mabuk rse2 nya pekerja KTM kot...dok ON kan speaker melalak nganyi lagu tamil...kalo suara sedap xpe gaks..ni memekak x tentu hala menganggu penumpang!!bingit telinga kitorang...ada gaks ye pekerja KTM yg mabuk??aku pun xsure adakah pemandu KTM ni mabuk???kitorang dah seriau dah....


dan ini adalah rupa paras toilet...setiap gerabak ada toilet..kalo gerabak hujung belah kiri ada kiri kanan toilet..ada toilet cangkung n toilet duduk...kalo hujung yg belah kanan plaks ada disediakn 1 jek toilet iaitu toilet duduk...sib baik lah toilet nya selesa n bersih walopun sempit...muat2 lah tuk sorang....


Ada sinki gaks...dlm toilet  ni complete smua ada..ada sabun n tisu gaks... dan airnya pun kuat...so aku leh la berulang 3-4 kali masuk toilet nih...kalo toiletnya kotor terpaksa lah aku menahan huk2x....


okes...apa yg aku nak citer kan adalah pengalaman pahit tuk sesi perjalanan pergi dr kl-sentral ke bukit mertajam nie....okes yea bukan nak mengada2 ke apa..tapi aku rse ini adalah 1st time dlm hidup aku naik ketapi inter-city...aku mmg x penah naik ketapi seblum nie....apa yg aku x tahan ialah...masuk2 je dlm gerabak..ok lah tgk katil kemas, bersih smue ok lah bg aku dah happy dah...anak2 pun landing pun selesa....

 Kemudahan dlm gerabak 2nd class nie sgt2 limited!!!cam kitorang ni bwk beg 1 beso...2 kecik...pastu ada beg susu smue...kitorang x tau nak letak katne...kalo nak letak kat lorong laluan mungkin boleh la..tapi takut org nak lalu sempit or bila tetiba tren benti mengejut beg kitorang pun berjalan sama...so terpaksa lah kitorang letak beg kat atas penjuru katil...dah le katil tu muat2 6-7 kaki je panjang je...sian le kat aby sbb beg beso kat dia...so bila dia nak baring kena merengkot la sket...part tu dah rse cam x bpe selesa sgt...

 ok lah aku leh maafkan xde ruang nak letak barang...smue kena sumbat atas katil...tapi bab yang paling aku tak tahan ialah...XDE AIRCOND!!!!!! wehhhh berasap kitorang dlm tren...dari mula naik ( kl sentral ) air cond langsung x rasa!!!! aku rse org KTM x on air-cond....kesian anak-anak aku tido ngan lencun n basah!!! penat jek aku bwk jaket, sweter tapi x boleh pakai sbb ingat kan sejuk...rupanya panas ya amat!!!aku pun x boleh nak tido n baring...terpaksa bukak tirai langsir tuk bernapas!!!!

 Sib baik anak2 aku leh tido walopun berpanasan...lena plaks diorg tido..langsung x merengek!!! kalo merengek lagi haru biru hidup aku gamaknya...ye lah mungkin mlm n diorg pun dah mengantuk diorng redha kan lah walopun situasi nya cenggitu....cuma aku la mmg tension..sbb bajet mmg dlm tren nak tido puas2 sbb aku dah penat mengeluarkan tenaga mengemas rumah sblum nak bertolak...tapi hampeh aku x leh nak tido..dpt la tido barang sejam dua..tu pun tido2 ayam...aby pun sian gaks...terpaksa melayan bini nya merengek kepanasan..nak kipas ngan buku ke apa mmg kitorang x bwk...so tebal le telinga aby dgr aku membebl....huhuuhuhu...

 Oh ye seblum tu...kan kitorang bli tiket sampe ke butterworth, tapi kitorang benti kat stesen bukit mertajam...so kalo korang nak berhenti mana2 baik inform kat org ktm tu mase dia check tiket..so diorang akn kejutkan kita mengatakan stesen yg kita nak berhenti tu akan sampai x lama lagi..so korang kena standby sbb tren berhenti kat setiap stesen kejap jek..trun penumpang pastu terus caw...kalo korang terhegeh2 mahu ketapi akn terus gerak....tapi siyes la...walopun aby dah byk kali tye pegawai KTM tu knpa air-cond x ON langsung diorang x amik pot...sialan sungguh!!! lagi sejam nak sampai baru diorg on kan air-cond..baru terasa aircond nya...binawe sungguh!!!! mmg terasa sejuk la bila aircond tu ON..sbb mmg aku kena sarungkan jaket..cuba awl2 diorg ON kan aircond gerenti aku n anak2 x kepanasan tido berbanjirkan peluh!!!grrrrrr


Akihirnya kitorang sampai ke bukit mertajam kui 6.00pg..abg aby n cousin dia yang jemput kitorang...bih kurang 6 jam lebih perjalanan....perjalanan yg pahit..tapi ada yang lebih pahit...nnti aku citer kat entry seterusnya..yang sungguh2 menduga hati dan nurani aku....siyes menyakitkan hati!!!! tunggu tau.....


so layantzzzzz je la eh!!!!






5 tukang karut:

atty's said...

Kty pun kalo kepanasan..mmg takleh nak tido lah..apsal lah org ktm tu.kan ke dah kasi tau..kot lupa pun..bila org dah tanya tu ..on ler.

yantz-yeem said...

kty: tu lah pasal nya..org KTM x peka keadaan passenger...diorg wat hal sendrik jek..

Rai said...

tak memeranjatkan ktm mcm tu.. normal lagik..kalau da sejuk..sejuk bangat..kalau panas sampai berasap..hehe.. tapi kesiannya kat budak2..nasib baik diorg boleh tdo.. kalau aqil (anak saya) maunya dia ajak bersiar2 keliling gerabak..hehe..

mamasuri said...

teruknyer service..

tiha said...

teruknya...saya selalu nek tren tp x pernah naik yang jauh camtu setakat shuttle jek...alhamdulillah setakat ni x penah wat mslh x sangka lak camtu ye bila nek yg jauhnyer....