WAJIB KLIK banner INI!!setiap KLIK akan dibalas..sila lah KLIK n INFORM yea!!!TQ

klik salah satu gambar ini untuk menaikkan traffik di blog anda!!

hitz

04 March 2010

STOPPPP!!!!!!nie mmg LASERRRRRR!!!

Entry kali ini mmg luahan hati la kot...aku rasa buang masa aku join mana-mana contest/giveaway kat dlm blog nie...bukan nak "BANGGG" okeh...entry aku kali nie mmg laser sket la..biasa lah aku dah lama x laser2 nie...biaq pi la apa org nak ckp...blog aku..aku punyer suka nak watpe...cuma siapa yang termakan cili dia akan merasa pedasnya...x gitu???sbb aku nie bukan jenis kaki bodek...aku mmg seorg yg akan meluahkan apa yg aku rasa x betul/ x patut untuk diperbetulkan...kalo nak ikutkan mmg kecewa...tapi kecewa pon biarlah bersebab...kalo kecewa sbb aku rasa yang x sepatutnya aku akan memberontak...bukan apa...aku wat entry nie bukan untuk aku sahaja...tetapi untuk kawan2 blog yang mungkin ada rasa yg sama camner aku rasa....bukan sebab kemaruk hadiah ke apa...tapi nak tgk keadilan penganjur tu ditahap yg macam mana.

Aku mmg gile contest...mana-mana contest kalo ada aku mmg akan join...kalo contest yg kat luar cam contest giant ke, 7-E ke, ala contest yg kalo korang pi pasaraya ada byk borang-borang tu..mmg aku rajin kutip borang2 kontest tu tuk masuk....mmmm lagi la aku suka...so far ada gaks aku menang...so far ada gaks kalah...tapi lebih better aku join contest seumpama camtu sbb xde la sakit hati sgt....sbb juri yg menilai pemenang mmg professional...ingat senang-senang ke nak kasik kat org hadiah yg tinggi nilai nya kalo juri x professional????

Dan bukan smue contest yg kat luar tu aku kaut...tgk gaks contest yg camner...cth nya kalo suh wat slogan kretip, signature kretip, photo kretip aku akan masuk...at lis dari situ kita boleh nilai sejauh mana kekretipan kita untuk menyertai contest tersebut....tapi kalo contest suh bli byk2...tu mmg aku tolak...giler nak melabur byk2????

Tapi sepanjang aku join contest dlm dunia blog nie...aku rasa penganjur blog x bijak dlm menilai pemilihan peserta...kalo giveaway yg cam lucky draw or guna khidmat random.org...boleh gak aku terima...sbb nama nya cabutan bertuah...dan itu ikut nasib....tapi kalo contest yg melibatkan juri dan vote???aku mmg x berapa puas hati...sbb rata-rata yg aku tgk ciri-ciri di bawah ini ada di dalam diri juri tersebut seperti:-

a) BUTA : x tau menilai hasil penyertaan peserta dengan betul mengikut syarat2 yg telah ditetapkan.
b) BIAS : pilih kasih....ada setengah nak bg kawan/ pelanggan tetap dia menang...konon nak jg hati la...pd hal...kalo hasil penyertaan nya ntah apa-apa pun dia leh menang...dari sini org boleh nampak dan nilai ok....
c) KRONI : bih kurang sama mcm kat atas...kalo rasa nak wat contest nak bg puak2 / pelanggan sendrik je yg menang lain kali x yah war2kan pada umum...cukup lah wat syarat 'PENYERTAAN UNTUK PELANGGAN TETAP DI BLOG ONLINE DOT...DOT...DOT....SAHAJA'...so x yah la kita org luar nie terhegeh2 nak join contest tu....
d) TAK IKUT KRITERIA : dlm syarat yg ditetapkan punyer lah wat ayat itu ini...bla..bla..siap bagi tips lagi camner nak pikat hati juri...contohnya kretif, ceria, entry yang memikat hati juri, dan mcm2 lagi la...last2 yang menang...sekadar gambar org SENYUM BIASA dan tiada entry yang kretif disertakan!!!! dan...yang paling aku x suka...dlm mula-mula syarat penyertaan xde plaks cakap berapa per% undi melalui vote / dari juri...masa time vote baru lah bagitau...nie mmg aku x suka sbb cam main suka-suki je nak letak syarat tiba-tiba...dan bila aku nak refer balik syarat2 penyertaan, entry syarat penyertaan telah di ' DELETE ' oleh pihak penganjur...mmmm x tau apa masalah nya..berani kerana benar....takut kerana salah...dan...aku try cek balik nak tgk gambar2 peserta, dengan sekelip mata telah di 'REMOVE' dari folder penyertaan setiap peserta...camnie gaya nya setiap peserta yg kalah or tak bernasib baik x leh nak rujuk balik dan menilai gambar-gambar tersebut...sungguh kurang 'ADIL' aku rasa....
e) Ada plak setengah penganjur yang tidak mempamerkan ' GAMBAR PEMENANG'...hanya letakkan nama pemenang sahaja...so camner nak tau gambar rupa camner yg boleh menang tu???sakit je jiwa kan???at lis kalo nak ' kaum ' ko je menang, cam aku ckp kat ats...jgn umumkan contest tu kat org ramai...buang masa je...

owh sungguh panjang gaks entry luahan hati aku nie yea...yg pasti aku gerenti..pasnie kalo aku masuk contest / give away smue org akan 'blacklist' aku kot hahahahaha....sbb aku kan laser....tapi tu lah cam entry aku yg sebelum ni...alhamdulillah ada gaks respon +ve dari kawan-kawan...tapi nie bukan suka-suki je aku nak melaser...nie dari pemerhatian aku sepanjang aku join contest kat blog nie...ada yg penganjur ok, sgt profesional...so kita pun x perlu nak meragui keputusan penganjur tersebut sbb yg menang tu mmg layak menang...tapi kalo yg keputusan rasa-rasa yg x sepatutnya...LU PIKIR LA SENDRIKKKKKKK!!!!!

so layantzzzzz je la eh!!!!!

6 tukang karut:

mama tisya said...

lama tk join contest..tp btul la apa yg yanz tulis tu...kalo yg mcm penganjur tu ada blogshop,kebykkn pemenangnye customer die...ehehhehe

Mama_Aqish said...

yup...betul tu yantz...setuju bangat...even kiter pun ada gak anjur kan contest tapi tak de camtu kot...he...he...biar adil & saksama kan....

UmiDAnisH said...

huhuhhu, sabo la mak yong.. biasala manusia ni memang banyak mengambil kesempatan.. umidanish pun perasan, ada gak yg buat cenggitu.. tupasal sekarang ni kalau umi danish nak join contest, umidanish tgk camna cara diorg juri.. tu yg lama tak bercontest tu,huhhu.. sabar erk dear...

Wansteddy Tales said...

paling xtahan pilih kroni sndri menang hadoi.... baik awal2 dlm syarat penyertaan tulis gini:

TERBUKA KEPADA MY BFF SAHAJA. AGAK2 TAK MALU NAK JOIN CONTEST INI MASUKLAH. TAPI AWAL2 NAMA KO KENA TENDANG HOKEY.

org cmni pn ada. apa kesssss....

ps: dlm msa yg sama aku fobia nk anjurkn contest lagi. takut kena maki dgn blogger len pulak huhu...

☆ lieya latif ☆ said...

sebab tu lieya malas nak join kontes2 ni yantz.....tapi tu laaa....tak baik buat camtu...kalo nak buat kontes buat laa jujur2....jgn pilih kroni....lieya perasan jugak bende2ni.....kalo camtu baik dlm syarat cakap awal2....penyertaan dibuka pada kronik2 blog aku saje .....

dah2 jgn marah2....take care okey...

wan senari said...

yup! 100 markah utk kak izan... sy br je nak komen2 kt blog org yg nganjur2 tu.bila tgk kptsn dia mcm hampeh..belom smpat nak karang ayat..tgk akak dulu da meletop..haha.. betol! betol! betol!..

tambah pd penganjur yg manganjurkan berkenaan kreatif2 ni jgn pndai2 wat la klu awk tu sndr buta seni.. bkn nak ckp kami org seni ni smua kreatif.. tp skurang2nya itu mmg bidang kami.. bila diumumkan bkn kite yg mng pun.. kite bleh nilai blk org yg mng tu..betol ke dia layak..

lain kali tak yah la wat kntest klu tak reti..buat org kata ko bodoh lg ade la..