WAJIB KLIK banner INI!!setiap KLIK akan dibalas..sila lah KLIK n INFORM yea!!!TQ

klik salah satu gambar ini untuk menaikkan traffik di blog anda!!

hitz

30 June 2009

menu semalam...

ikan kerapu masak stim
Semalam aku poser ganti...tp mmg hari minggu aku dah plan nak masak je sepanjang minggu nie...so cara kalo aku nak masak n lauk yg aku msak tu habis ialah....aku poser!!!!hiks...salu kalo aku msk time x poser jarang habis...sbb aku mkn sikit jek...so kalo poser aku mkn berganda la kan??

so semalam aku wat ikan kerapu stim n sambal sotong...aku raser nie lah menu yg paling simple...ternyata hasil 2 masakan aku mmg marveles sgt!!!aby pon puji giler2 ckp sedap!!!ikan kerapu tu aku masak 2 ekor...mmg bajet nak meratah je la...pastu sotong mmg aby nyer paberet!!!salu aku wat sotong sambal aby byk sgt komplen...tp kali nie dia puji sehabis nyawa!!!ekekekek....
sotong sambal

ok lah kali nie aku rajin plaks nak kasik resepi ....tu pun kalo korang berminat le...walopun ikan kerapu aku tu presentation nyer hampeh sket tp raser mmg sedap tau!!!jgn menilai dr paras rupa eks...hahahahaha....

resepi ikan siakap stim :
- 2 labu bwg beso, 6 ketul bwg putih, halia, cili api, 2 btg serai, bunga kantan ( semua bahan2 ni potong hiris-hiris jek, cili api tu tumbuk ala kadar jek )
- ikan tu lumur le garam siap-siap.
- asam keping
:- kesemua bahan di atas korang masukkan sekali ngan ikan n stim dlm piuk stim...dalm 30 mins settle!!!!senang kan?kalo nak raser betul2 bahan tu sebati api jgn le kuat sgt...ala-ala jek...tuk hiasan..korang letak je la apa-apa...aku jus letak limau nipis n daun sup...

resepi sotong sambal:
- 6 ketul sotong
-bwh merah + bwng putih + belacan ( ditumbuk )
- 1 labu bwg besor dihiris2
- cili boh / sos tomato/ garam/ secubit gula
- korang tumis le smue bahan2 kat ats tu...dah raser cam kering sket...baru masukkan sotong...kacau2 n siap!!!!

harap sesapa yg berminat ngan resepi aku nie paham le apa yg aku tulis nie ok!!!!aku nie masak belasah jek...janji ada rupa n sedap dah!!!!hiks...

so layantzzz je la eh!!!

16 tukang karut:

fixxeriz said...

lowest price ever!!

~~ciklinn~~ said...

weiii sgt sdap okehhh......

Ayumieza said...

salam kak..wah sangat menyelerakan tengok lauk-lauk yang akak hidangkan ni hehehehe..hari pulak nurul dan suami puasa so nurul ingat nak masak sotong sambal mcm akak tu resepinya nurul dah ambik pun thanks ye kak nanti menjadi nurul upload kat blog hahahaha...

☆ lieya latif ☆ said...

PERGH..meleleh ayaq liur aku tgk....dah le puase ni...hu huhuhu...sotong gemuk2 tu yg tak tahan tuh.....

E-Marlin said...

amboi..siap letak resepi lagi tu hehehe....

saya skang pun proses qada posa.... hehehe tp selang selila...hehehe..

ez said...

wow..bestnye kak..terliur aku..nanti aku dtg umah ko..ko masak ek..lauk tu tau..nak mcm tu gak..heheheh

Heldamelissa said...

sedapnye..heheh bleh la test resepi nie ek...heheh

Heldamelissa said...

nanti bleh laa cube resepi tu...
best nie...

liwaniel said...

sedap nye ikan stim ngan sotong tu....terliur la

mrs khairul said...

aaaaa...marbelesss nya aku tgk menu weekend ko tuh yan!! aku mmg sukaaaaa giler sambal sotong tp nak masak mls..ada lah sebulan sekali aku msk sotong..hehehhehe..

bangga en aby dpt istri pandai masak...

farah : m0mma HD said...

huhuuuuu..ko memang berbakat
dr sgala segi & bidang !


x windu kat aku ker?

.: Leen-Awie :. said...

sedapnyeeeee....
nk skit..

yong ibu chem said...

wah yant...kemain menu..meliurkan aku ha.....

U-jin said...

ohh..nampak sedap ni..leh ler cuba...

Miss Moon said...

yantz nko dah mencabar selera kew yantzzzzzzz oiiiiii sambal sotong tew mengancam sunggohhhhhhhhh

ica said...

ceh...ada org lagak jadi chef plak....