WAJIB KLIK banner INI!!setiap KLIK akan dibalas..sila lah KLIK n INFORM yea!!!TQ

klik salah satu gambar ini untuk menaikkan traffik di blog anda!!

hitz

24 February 2014

TOLONG!!! saya nak DIET...

Yossshhhhh!!! huhuhuhu sebulan sudah berlalu...februari akan melabuhkan tirainya....dan muncul lah march yang bakal tiba...aku ada 2 bulan sahaja lagi untuk mencapai misi untuk menurunkan berat badan...dah la pandai2 suh member opis CABAR kewibawaan aku tuk berdiet!! huuhu tapi cabarannya lain...aku plaks yg cabar diorang...kalau kata dalam tempoh 3 bulan diet aku x berjaya aku TERPAKSA bagi member aku sorang RM50 sebagai denda kerana GAGAL mencapai target diet!!! hahahahaah...kaya sangat aku kannnnnn.... sampai nak bagi org duit huhuu sib baik 2 orang jekyang aku suh cabar kikiki :P


Okes actually aku x berdiet sgt sebulan ni...mana taknya cabaran dan dogaan tu BANYAKKKK le sangat....baru nak diet member dah ajk makan...baru nak diet dah makannnnn aduyai....cuma skg ni aku aktif bersalsa, bersenamrobik dan berzumba...actually last year lagiks dah mula start xcercise...jogging la kununnya...tapi geng sejogging hangat2 taik ayam le plaks...kejap on kejap off...lastly aku join class aerobik puspanita kat opis aku nie...baru okes....serius teruja sgt nak bersalsa / berzumba bagai....juz bayo RM2 jek...class plaks 2x seminggu...okes la sangat2 kannnn...yang penting kita xcercise bakorrrr semua lemak tepu tu hihihihi....


Tapi x gaks berat badan ni turun...maklum la dah xcercise pi melantak plaks x hengat!!! aduiiii mmg byk toi la pancaroba nak berdiet nih...kekadang aku plak yg tension...msa berdiet la selera nak makn tu melampau2 tinggi nya...masa tu lah nafsu nak makan mendadak2...hampeh toi la...

okes haritu aku ada tertengok Wanita Hari Ini. (WHI)...pasal kenali diri anda sebelum berdiet...haaaaa camno tu...katanya seblum sesorang tu nak diet kena kenali diri kita ni sama ada layak atau tak nak berdiet...diet ni bukan boleh sebarang jek...kena tau tahap kesihatan kita nie mcm mana...apa yang boleh dan apa yg x boleh...x boleh nak belasah or bedal aje...

cam kat Malaysia ni ada beberapa jenis diet yang femes yang selalu org cuba...antaranya ialah :

1) diet Atkins
2) diet ikut jenis darah
3) diet yang seimbang

dan bayak lagi sebenarnya jenis diet nih...ada yang x makan nasik langsung...ada yang kurangkan kalori dalam pengambilan makanan..mcm2 lah....

sekarang nie aku tgh survey2 diet apa yang perlu aku amalkan...kalo boleh xmo la memudaratkan sampe x makan langsung...

bila dikaji2...aku suka pada diet atkins...mmmm rasa nak try la...asalkan JANGAN makan carbo... banyakkna makan protein...so saper lagi nak cabar aku nih..hahah ada masa lagi 2 bulan je nak turunkan berat badan....

nie badan aku sekarang....nampak je x gemuk sgt..tapi actualy gempal gaks huhuhuhu...



Berat  sekarang = 52kg...giler beratkan?? tinggi 148cm...mmg bukan berat ideal la...berat aku sepatutnya 45kg...so mmg kena kurangkan 10 kg ni....hahahaha...tapi ada part yg aku nak kempiskan..iaitu lengan, peha n perut...huhuhu...doakan aku berjaya yea kengkawan!!! so kalo ada sesaper yang leh bagi idea or cadangan camner nak bagi diet yang paling berkesan boleh la kita share2 yea....


so layantzzzz je la eh!!!

1 tukang karut:

Dira Zarif said...

Bole kurus kak yantz,,trust me,kite pon skrg nie tgh workout kat tasek shah Alam..lagi senang akak buat cabaran 1000 kalori per day..akak google je kalori2 mknan..in sha Allah, bile akak dah tau kalori msing2, akak akan berjaga2 dlm pemakanan..btw, gudlak kak yantz!! chayyok2!