WAJIB KLIK banner INI!!setiap KLIK akan dibalas..sila lah KLIK n INFORM yea!!!TQ

klik salah satu gambar ini untuk menaikkan traffik di blog anda!!

hitz

30 October 2013

Dini Warded demam denggi...


As salam.... Yosssshhhh!!! selama 6 hari dini demam panas rupa2nya dini saspek denggi....patutnya mmg kena bwk pi spital kalo demam melebihi 3 hari... tapi kitorang dok la tunggu punyer tunggu dgn harapan demam dini akan kebah....rupanya x kebah2 gaks...so decide hari sabtu pagi bwk pi klinik kesihatan puchong sbb beberapa hari sebelum tu hidung dini kuar darah...aku ingatkan mb sbb suhu badan panas sgt sbb tu kuar darah...pi klinik kesihatan amik darah...platlet darah dia rendah...kemungkinan dini saspek denggi...so doc KK suh refer pi hospital...kitorang bwk dini pi spital putrajaya...tapi hari pertama tu doc suh balik n dtg esok untuk amik darah lagi....

 Esoknya ( ahad) aku berdua je pi hospital ngan dini...sbb aby jaga aqil n aqeef kat umah...malas nak bwk semua angkut pi spital...so doc check demam pun dah ok...darah pun act dah ok...tapi doc suh masukkan air....masa tgh masukkan air tu darah kuar kat hidung ngan mulut....dini pun act kurang selera nak makan...riso gaks aku...bila aku bgtau doc darah kuar...doc decide kena tahan ward...

 So dini masuk ward petang ahad tu...kata doc denggi ni ada beberapa fasa...iaitu fasa pertama demam panas yang berpanjangan dan sakit sendi2...masa ni kalo dah demam panas x baik2...patutnya mmg kena bwk pi hospital...selepas fasa pertama...fasa kedua demam sudah tiada...masa ni leh nmpk tanda2 demam denggi..antaranya cirit birit, muntah2...keluar darah di lapisan kulit, hidung, mulut...so dini di fasa ke-2...menurut doc lagi fasa kedua dipanggil fasa kritikal...dini kena pantau selama 48 jam andainya platlet darah dia x ok...sbb masa ni lah demam tu takut merebak pi ke jantung, hati n paru2...

 Doc suh dini byk minum air...nasib baik dini ok...minum mmg banyak...cuma makan tu dia xde selera sangat....mmg aku akan pastikan bagi dini byk minum air...alhamdulillah hasilnya platlet darah dia makin meninggi dan makin ok...satu hari selang 4 jam kena amik darah...kesian dini meraung2 dia sbb kena amik darah :(

 Sib baik dini kena admit sehari je...tu pun dia dah boring dok hospital.,..sibuk tye mana ayah, mana adik mana abang aqil...bwk pi main kat playroom pun xde mood hehehehehe...

Result darah pun dah ok...ptg tu doc ckp dini dah boleh discharge...so kena tunggu ayah balik keja la baru leh amik kitorang kuar spital...act petang tu kawn aku yg dah lama x bertemu...hampir 10 tahun gaks la x jmpe...mmg nak dtg lawat dini...tapi x sempat...so sampai2 je umh mlm tu kwn aku ni mai umah sbb dia mmg teringin sgt nak jmpe dini...

 Nama kwn aku ni kamal...dia adalah kwn dari aku kecik sampai le beso....kwn kecik means kwn masa aku beso2 dini hehehehhe....byk kenangan manis membesar ngan dia...antara kawn yang terapat ngan aku....kitorang bersahabat 3 org...yang ni geng sepermainan masa kecik aku...namanya gina...teringat masa kecik kitorang selalu main bersama...hehehehe


so uncle kamal nak bagi hadiah kat dini...sanggup tunggu kitorang sampai umah...terima kasih uncle kamal sbb bg hadiah kat dini...dini sukerrrr sangat2...heheheheh


sekarang dini dah ok...bagi dia minum sup ketam...selera makan pun dah ok...petang ni last nak kena amik darah balik...harap2 dini akan ok lah hendaknya...terima kasih byk2 kat semua sahabat2 fb, kwn2 opis yang dtg jenguk dini dan semua yang mendoakan kesihatan dini....mmg aku riso bila tgk hidung n mulut kuar darah....alhamdulillah dini x apa2....



so layantzzzzz je la eh!!!!

3 tukang karut:

Rai Ourkizuna said...

alhamdulillah.. bahaya kalau dah sampai keluar darah tu katanya.. sekarang mmg tengah musim denggi kan.. kat rumah aku pun semalam, maghrib2 ada orang datang menyembur..

eynda said...

Alhamdulillah :-)

cikceriacorner said...

moga anak2 sumenya sihat dan ceria..amin...mintak dijauhkan segala penyakit..amin..heheh