WAJIB KLIK banner INI!!setiap KLIK akan dibalas..sila lah KLIK n INFORM yea!!!TQ

klik salah satu gambar ini untuk menaikkan traffik di blog anda!!

hitz

10 February 2010

beza dulu dan beza sekarang

Selagi memori aku ingat baik aku catatkan kat dlm blog nie tuk aku nyer reference...mn tau nnti dah masuk anak ke-3 aku dah x ingat pulokkkkk....

okes kali nie aku nak catatkan perbezaan masa aku ngandungkan aqil dan peknen yang sekarang nie...mmg banyaaaaaakkkkkkk sgt beza nya.....tapi ada lah 1-2 benda yang sama aku rasa....

MORNING SICKNESS / MABUK

AQil : mmg dugaan yg maha hebat bagi aku...dari awal peknen sampai la nak masuk 6 bulan aku still mabuk teruk n mkn je muntah...mkn je la apa sahaja gerenti muntah balik...sampaikan aku terpaksa berpuasa banyak daripada makan...dan kebetulan masa aku peknen pon bulan poser...so mmg aku poser je la sepanjang aku peknen...cuma 3 hari je aku tinggal sbb muntah yang melampau tahap gaban!!!!!pastu yg lagi parah...nak masuk 8 bulan aku still mabuk lagi sampe le bersalin...bayang kan la perut dah beso 8 bulan still muntah-muntah..rasa nak terkeluar je baby dr dlm perut tu....

Baby skg : Alhamdulillah aku mabuk genap sampe 3 bulan sahaja....makan pon still boleh masuk..cuma muntah ble ada mkanan yg tekak mmg xmo trima mmg kuar balik la...tapi mabuk kali nie x seteruk masa aqil lorrrr....syukur sgt...


BAB MAKAN

aqil : aku mmg xde nafsu langsung nak mkn...apa yg aku boleh telan ialah PIZZA...tu je yg aku rasa mkanan yg aku mkn yg x muntah....pastu masa peknen aqil, aku suka minum air kelapa...soya plaks aku x suke minum soya yg dlm kotak tu...aku bli soya yg cina jual tu...ada air gula merah tu...fuh!!!mmg sedap!!!!kalo aku minum soya kotak gerenti kuar balik...pastu ms peknen kan aqil aku ngidamkan mee hailam yg kat kg opah aku kat Parit, Perak...alhamdulillah akhirnya aku dpt gaks mkn mee hailam tu....syukran....

Baby skg : mmmm masa mula2 peknen je aku mmg ada nafsu/selera nak mkn...kira aku mkn byk la...xde la pikir nak puasa le plaks kan sepanjang masa....alhamdulillah makin berselera sesangat!!!mmm sampe skg la selera mkn tu bertambah-tambah...tapi kali nie aku kuat minum ais...skg dlm kpla nak minum ABC je la plaks....adoiiii...oh yea peknen kali nie aku x minum susu ok!!adalah minum dlm 5-6 kali je kot...sbb aku rasa tekak aku x leh terima susu...soya pon camtu gaks..aku lebih suka minum soya cina..tapi kurang gaks aku minum soya kali ni....

KEADAAN FIZIKAL

aqil : Ya Allah aku ingt lagi ms aku peknen kan aqil..urat hijau merata-rata tumbuh kat tubuh badan aku...dr pungkuk (pinggul ) sampe le ke kaki...gerun toi aku tgk....kalo tang peha tu mmg dah rupa apa je...nmpk urat je...eee...ngeri...pastu aku rs masa peknen kan aqil aku gemuks...pelik gaks..x makan tapi gemuk? tapi last peknen kan aqil tepat berat aku naik sampe 60kg...kali nie x tau berapa last berat eh?pastu muka smue org ckp berseri-seri...satu jerawat pon x tumbuh...hehehehe...pastu ramai yg ckp baby girl sbb aku suke berbedak & bergincu...tapi yang kuar BOY!!!hehehehe....

Baby skg : mmmm urat2 hijo yg menggerunkan tak muncul plak peknen kali nie...aku cari-cari gaks...tpi siyes pinggul hingga ke betis suci murni je...heheheh...tapi peknen kali nie smue org ckp baby girl gaks...aku pun x tau sbb dah 5x scan still x nampak gender apa...tpi yg aku perasan la kan...peknen kali nie aku selekeh skit...nak berbedak ke bergincu ke cam malas sgt....dan sekrg berat masa 33 wks, berat badan aku baru 57.6kg....mmm agak nya sampe bersalin nnti bih kurang kot sama berat cam aqil...

TIDUR / KESAKITAN / BERJALAN

aqil : mmmm...aku ingt lagi peknen kan aqil aku mmg cam x cukup tido...nak baring pun x tentu hala nak pilih pot mana yg rasa selesa...siap mennagis2 sbb sepanjang masa pinggang rasa sakit...tapi seingat aku...aku selesa tido mengiring belah kanan je....mmm org cakap kalo ngiring belah kanan BOY!!!pastu dah nak masuk 8 bulan aku terpaksa jln pegang dinding...ya Allah sakit sngt tang bawah tu...rasa mmg x selesa langsung!!!!mb sbb baby songsang sbb tu aku x terdaya nak bergerak / berjalan cam biasa.....

Baby skg: Alhamdulillah sepanjang peknen nie aku tido ok je...xde la rasa sakit pinggang sgt...nak tido pon bukan main lena...senang nak adjust ke kiri ke kanan....tapi aku tido kira lasak gaks le...sampe aku suh aby n aqil tido bwh aku sorang je tido konker satu katil...wakakaka...pot aku x kisah kiri kanan pon boleh...ikut tahap keselesaan aku cmner...tpi yg sma nyer aku pon susah nak jalan gaks...skg pon aku rasa nak jalan sakit sgt....jln pon cam siput slow yarabbi....tapi aku scan baby dah ok...kedudukan pon ok....tapi still sakit tang bawah tu camner???

okes lah tu je la yg aku nak share perbezaan aku peknen kali nie ngan masa aqil dolu...mmg byk beza kan????Harap2 kali nie aku dpt bersalin normal dah dipermudahkan jalan untuk aku bersalin....sekarang perasaan tgh takut + bimbang sgt....doa-doakan la yea....smuga aku selamat melahirkan baby nie...AMIN...

so layantzzzz je la eh !!!!!!

3 tukang karut:

☆ lieya latif ☆ said...

OHOOO byk gak beza kan yantz......susah gak mase ko pregnant kan si abg tuh....mcm2 hal......yg ni alhamdulillah senang......syukur......

aku pun same takleh telan susu, tapi kene pakse ko....pakse gak telan heheheeheh.....tapi tu ar, aku ni kalo peknen dtg laa kencing manis aku, kalo tak peknen...elok jek plak hah heheheh

ape2 pun semoga ko selamat dan dipermudahkan bersalin kali nieh...amin

wansteddy said...

aku lak masa peknen kan damia 2 kali je muntah sbb salah minum susu ;P

mariaariffbaby said...

maybe yang sulung tuh lebih adventure skit..sebab kita takde pglmn..

alhamdulilah..yang no 2 dipermudahkan
:D