WAJIB KLIK banner INI!!setiap KLIK akan dibalas..sila lah KLIK n INFORM yea!!!TQ

klik salah satu gambar ini untuk menaikkan traffik di blog anda!!

hitz

09 December 2009

mama belum sedia lagi sayang!!!

kaki ni dulu kecik cenonet jek...skg dah besar...

Yea...tittle kat atas tu mmg benar aku belum bersedia lagi...besrsedia apa? okeh meh aku citer...
jeng...jeng...jeng....

mama x bersedia untuk antor aqil pi skool...
next yr tahun 2010 aqil berusia 4 tahun...walopun hakikat sebenar umo nya baru 3 tahun...kalo nak ikutkan tahun mmg dia 4 tahun la kan...so dah boleh utk aku menghantar dia pi tadika...tapi aku cam x bersedia lagi dr segi mental & fizikal untuk menghantar dia ke mana2 tadika...sbb?

1~aku rasa aqil masih kecil...dia sensitip dan sgt2 manja..walaupun dia boleh bergaul ngan kawan2 dia...tapi aku takut dia kena buli...dia x pandai nak protect diri dia...paling tidak pon kalo budak2 buli dia....dia ngadu atau terus xmo main dah...x pon nangis...terus nak mintak susu...camtu lah salu nya..

2~ dia x pandai cakap sgt...nak susun ayat pon x pas lagiks..masih lagi kuar ayat2 jepun+german dia tu...

3~ masih byk yg dia belum kenal dan hafal..mengira pon masih tunggang langgang...baca ABC pon leh campo aduk ngan 123...

4~ kesimpulannya mmg aku rasa belum masa nya aqil ke tadika kot...aqil beza ngan budak yg aku jumpe sebaya ngan dia...kebyakannya dah matured + boleh bw diri...tggu aqil 5 tahun dah bleh cakap+free diapers + ada nafsu makan...baru aku berani nak lepas kan dia...

kenapa aku wat entry nie eks??

alkisah nya ptg smlm balik je dari umah cam biasa aku cek peti surat ada 2-3 flyers yg promote tadika/nesri/kindergarten...paham plaks anak aku flyers tu pasal tadika nie smue...so aqil ckp kat aku dia nak pi skolah...nak belajar....mmg kebetulan dlm minggu nie aqil dah mula start menulis dan mengaler....dia kuarkan beg dia yg ada smue colouring book n dia layan wat colouring..pastu mmg dia sibuk la tetiba tanya aku nie gambo apa...tu gambo apa kat books dia..so aku layan kan je la..

pastu siap dia bukak smue books2 dia yg bergambar tu suh aku ajar dia...tekun plaks tu...sampe x kasik aku nak tgk tv!!asyik tanya itu...tanya ini...seblum nie xnak plaks dia usik buku2 tu smue...asyik nak main car n beskal aje...pastu dlm umah plaks sibuk duk kendong beg skolah dia n cakap " yey..yey nak pi sholah!!!" mmmm camner tu???

sebelum nie aku mmg x paksa aqil buat itu..buat ini...aku bagi dia kebebasan nak buat apa sahaj yg dia suka...sampai aku riso aqil nie asyik mainnnn je...buku aku bli kadang2 je terusik...tu pon kjp je..pastu main balik...so mmg aku xde lah straight sgt suh dia belajar ke apa...secara kebetulan apa yg aku tgk...dia otomatik nak belajar n nak kenal sesuatu dgn sendiri nya...sampai colouring books dah abis dia conteng dia sibuk suh bli lagi...camtu lah semngat dia yg aku tgk dlm minggu nie....harap2 pasnie dia terus la bersemangat nak belajor....sbb aqil nie cpt boring...

so layantzzz je la eh!!!!

2 tukang karut:

Ayumieza said...

sedihnya nurul baca entry akak kali ni..bilalah nurul nak merasa semua ni ye kak huhu

ica said...

eh maksu...
toksah la anta dia ke sek dulu...
4 taun uh maksu...
kecik lg uh...
x pyh!...
ahah...
bkn apa,yg paling kecik bdk gi kolah pon 5 taun...
ni aqil yg conet uh nak gi sek masa umo 4 taun?..
oh no...jgn2..
tunggu lg 2 taun k maksu...
x pew,wat masa skank...bia nisya aja lah yg jd cikgu dia ok?...
ahahhah...
cikgu apa?..
cikgu main2...
hehehe...
:)