WAJIB KLIK banner INI!!setiap KLIK akan dibalas..sila lah KLIK n INFORM yea!!!TQ

klik salah satu gambar ini untuk menaikkan traffik di blog anda!!

hitz

07 November 2008

bihun sup susu masin

Aku x tau nak taruk nama apa tuk bihun sup nie...tp yg nyata aku mmg suke masak bihun sup nie....sbb dah lama aku x buat so 2 hari lepas aku tinginnnn sgt nk mkn so aku buat le...act nie resepi aku tibai sendrik...sejarah nyer dlu aku nie keja kat co. yang smue nyer cina...aku sowang je melayu....disebabkan waktu lunch opis mate aku yg cina nie salu sgt tapaw n mkn kat opis...so gaya bihun sup nie bih kurang cam yg aku msk nie la..so aku mintak le serba sikit resepi dia..apa yg ada dlm bihun sup yg diorg nie mkn...so aku pon dah leh agak2 le apa yg diorg letak..so nak ke resepi nyer? aku tepek je la eks..kalo korang nak try pon boleh....



bahan-bahan utk mkn 2 org
- 1/2 pkt bihun direndam
- 1/2 tin susu cair
- bwang merah (salu aku gune bwg beso )-2 bijik hiris2 kan je..x yah nak tumbuk
- bwng putih 5 bijik ( diketuk aje )
- halia - hiris-hiris kan je
- ikan masin ( yg jenis nampak tulang yg xde byk isi )
- fish ball, fish kit, daun bwg , bwg goreng, sayo sawi
- kiub ayam knorr seketul

cara-cara memasak
- tumiskan bwg, halia dan bwg putih ( minyak letak sikit je dlm 2 sudu )
- kemudian masukkan ikan masin& kaco jap
- pastu masukkan air & susu cair...( ikut byk mana ye jgn cair sgt )
- dah mendidih masukkan kuib ayam, fish ball, sayo sawi
- bagi masak dlm 5 mins...dah siap...

leh ar mkn ngan bihun pastu tabur kan le daun bawang & bwng goreng dan cili api potong kecik2 tu
pasti terangkat!!!oh yea jgn lupe letak garam sikit eks....

selamat mencuba kalo sesapa yg nak cube...raser nyer xde la muak..x raser susu pon sbb ada ikan masin ...xde raser lemak sgt...cube la yea...x sampe 15 mins pon msk bihun nie...sonang sgt!!!

so layantzzzzz je la eh!!!

2 tukang karut:

wanie said...

bihun sup letak susu...tak pernah jumpa la...nak kena try resepi ni..

Ayong said...

wah baru ni...lum pernah makan ni..

tapi takut muak cikit..ohhh ada ikan masin yg membantu.. :)