WAJIB KLIK banner INI!!setiap KLIK akan dibalas..sila lah KLIK n INFORM yea!!!TQ

klik salah satu gambar ini untuk menaikkan traffik di blog anda!!

hitz

02 January 2012

rahsia taska terbongkar!!!!

Yosssshhhhh!!!salam tahun baru smue...apa azam korang tahun nie???aku cam biase azam tahun lepas x lagi dipenuhi n diperbetulkan sepenuhnya...so???dibawa ke tahun ni jugak lah jawabnya!!!hehehehe...pergh gigih ni updet blog tgh mlm2 buto ....apa kes aku ni? ngigau ke apa???punyer la semangat membara2 cam x leh nak tunggu esok atau lusa hahahaha....


Act sebenarnya aku updet ni sbb kesian kat kawan aku si daiya ni...dia dlm belenggu pasal anaknya di taska...sbb sebelum2 ni dia x penah anto anak nya ke taska...so byk yg dia x tau pasal taska ni operasinya camno....so dikesempatan ini aku nak bongkarkan lah apa yg perlu kita ketahui sebelum nak anto anak2 ke taska...

Lain org lain ragamnya...ada yg suka antar anak kat umh org n ada yg suka antar anak kat taska..depends la ikut citarasa masing2 demi anak2....okes kalo aku la kan...benda utama yg aku titik beratkan adalah bagaimana taska tu beroperasi...ada berapa org pengasuh...ada lesen ke tak...yang penting kebersihan taska tu sendiri...

Sebelum nak hantar anak2 ke taska better korang survey la dulu 3-4 taska yang berhampiran ngan tempat tinggal...survey baik n buruk sesebuah taska...tengok n check apa yang patut...kalo boleh sila jgn berat mulut utk bertanya...tu yang penting!!!lantak la org nak kata apa...yang penting kita nak tahu sedetails yang boleh pasal sesebuah taska tu...sebab kita ni mempertaruhkan nyawa anak kita kat org...so benda tu amat penting!!!kalo kita dok main hantar je tapi x tau apa2...masalah yg dtg akn menyusahkan kita balik....so bab tanya ni bukan setakat bertanya untuk hari pertama kita hantar je..kalo boleh masa nak ambik tu tanya je walopun semalam ko dah tanya...tanya je lah apa2 yg kita nak tau...cth...anak kita meragam ke tak? makan apa hari ni? main ngan siapa? kwn ngan sapa? tido kui bape? berak ke tak? haaaaaa....itu yang aku hari2 tanya bila amik anak2 setiap hari....

masa survey sesbuah taska tu korang survey sekali toilet, bilik...kalo boleh korang suh pengasuh tu tunjukkan setiap ruang n bilik yang ada kat dlm rumah tu...dari bilik bawah sampe le ke bilik atas...tanya bilik ni utk apa...bilik ni budak bape tahun yang duduk...makan macam mana? mkn kat mana? pastu check toilet!!! bersih ke tak...tgk ada bape sabun n shampoo kat dlm toilet tu...sila lah check!!!ini penting!!! sesebuah taska kalo kita nak tau diorg gune ke tak sabun yang kita bekalkan ialah dgn menyediakn rak sabun di dlm toilet...kat situ kita leh tgk setiap botol sabun ada nama2 anak kita...mcm kat taska aku anto anak2 aku skg mmg diorg wat camtu...sbb kekadang aku spotcheck nak masuk toilet nak tgk diorg mandikan anak aku gune sabun apa....so bila aku masuk toilet mmg botol sabun mandi ada tulis nama setiap budak...n nak pastikan diorg gune ke tak sabun tu silalah pegang check kandungan sabun tu berat ato ringan.so far mmg taska guna kan sabun yg aku bagi,,,sebab terbukti dua bulan sekali aku kena top up sabun bagi kat taska...berderet2 botol sabun kat rak dlm bilik mandi...

so far aku sgt puas hati ngan taska anak2 aku skg nih...nak tgk anak2 kita suka atau tak tinggal kat taska senang aje...kalo seminggu kita hantar diorg x meragam or kita tgk pun ok makna nya mmg xde masalah...budak2 akan rasa happy n x takut nak ke taska...cam aqil mmg dia suka ke taska...kekadang siap merajuk ngan aku nak tinggal kat taska...siap cakap pengasuh kat taska lagi baik..xde pun marah2 dia...x macm aku yang hari2 nak marah dia hehehehe....nampak aqil sayang kat pengasuh taska...dini pun sama...pengasuh smue sayang kat dia...dan aku sgt puas hati sbb diorg jaga anak2 aku dgn baik...

Mungkin ada setengah org ckp hantar kat taska ni asyik suruh budak2 ni tido je...act kat taska ada jadual nya tersendiri...ada masa tido..ada masa makan n ada masa utk main...so far anak2 aku xde masalah nak tido mlm...waktu mlm mmg diorg akan tido...xde masalah mengatakan bhw anak2 byk tido siang sbb tu mlm berjaga...alhamdulillah anak2 aku mlm ok je tido...sbb tu kita kena byk tanya n berkomunikasi ngan pengasuh taska...setiap hari tye apa yg anak kita buat...so kat situ kita leh detect adakah betul atau tipu...nak tau senang je....cth bab pakaian n pampers yang kita bekalkan...adakah diguna atau x guna...kalo boleh baju anak2 kita tu kita cium sama ada ditukar atau x ditukar...dari situ kita leh detect camner diorg jaga anak kita...

mcm taska aqil n dini skg...baby dari umo 3 bulan hingga 2 tahun akan diletakkan di tingkat bawah...manakala 3 tahun ke atas ditingkat atas...so sepanjang hari di taska aqil x akan berjumpe ngan adik2 nya...masa time mkn je lah aqil akan jumpe dini...sbb mkn di tingkat bwh...budak2 ni x akan bercampo ngan baby...time main diorg akan main...di taska mmg ada playground...mcm taska aqil skg kat bahagian porch tu mmg ada slide, buai n ada ruang bermain...waktu diorang main ialah kui 5 ptg msa parents nak dtg ambil...sbb time tu aku tgk budak2 smue dok seronok main kat perkarangan porch tu....so mmg permainan di taska tu smuenya berfungsi untuk dimain oleh budak2 di situ...


lagi satu yang penting!!!kalo korang nak antar anak kat taska pastu korang BF kan anak..tanya sama ada taska tersebut tahu tak cara2 nak handle susu ibu,,,itu sgt2 penting!!!kalo pengasuh xde ilmu tentang susu ibu susah la...sbb tu ada setengah ibu x dpt nak susu kan anak sbb taska x terima susu ibu...ada sesetengah taska berpendapat leceh nak handle susu ibu ni...cam remeh...dari situ dah nampak yang taska tersebut xde ilmu tentang dunia penyusuan. Lagi satu nak tgk taska tu bersih ke tak masa mengendalikan susu anak2...kita leh check botol susu anak kita...check bahagian tutup n puting...tgk bersih ke tak...kalo x bersih maknanya...diorg basuh gitu2 je botol susu anak....sampai kekadang dah hitam berkulat!!!itu yang puncanya anak2 sakit perut n cirit birit sbb kebersihan botol x dijaga!!!

Aku bukan la nak puji sgt taska aqil n dini ni... yang pastinya aku mmg puas hati sgt2...sbb botol2 diorg dibasuh dgn air panas...terbukti!!!kalo sesiapa yang bagi botol susu ibu mesti tau kan...kesan minyak susu ibu kat botol kan??? so far aku x penah cuci balik botol2 susu anak2 bila sampai di rumah...sbb mmg jelas taska dah basuh botol2 tersebut ngan bersihnya...so mmg senang keja aku...balik umh aku sterilize kan aje....dari situ dah nampak yang taska mmg menitik beratkan kebersihan anak2...

Untuk panduan korang lah yang nak hantar anak2 ke taska...sila lah pastikan korang jgn tinggalkan botol susu di taska...kalo boleh bawk balik hari2...pastu towel kalo boleh jgn tinggalkan gaks...hari2 tukar towel...mase mula2 dulu aku mmg hari2 bekalkan towel baru...tapi bila aku tgk sendiri cara taska mengendalikan towel budak2 dengan baik aku tinggalkan je towel kat taska...selang 2 atau 3 hari baru aku ganti yg baru...kat ruang dapur taska sediakan ampaian utk letak towel budak2...so kat situ leh tgk towel anak2 kita tersidai kat situ...so aku yakin bhw anak2 aku x campo towel ngan anak2 yang lain.kalo korang x yakin sila lah bw\k towel setiap hari ok!!!

mmmm rasanya aku dah bebel panjang pasal taska nih...apa2 pun aku harap adik aku daiya ni berpuas hati dgn penerangan aku pasal taska nih...mmg ada taska yang teruk...kesian gaks bila tahu kwn2 citer pasal taska anak2 yang bermasalah sampai ibu bapa nak keja pun x senang dok pikirkan masalah anak2 kat taska...ada yg ok...syukur alhamdulillah...bagi aku...setiap taska ada kelebihan dan kekurangannya...x semestinya taska anak2 aku ni perfect..ada gaks yang kuranng...tapi apa yang aku buat ialah...kalo ada yang aku x suka / puas hati aku akn tego ngan cara yang baik....yang penting kita n pengasuh taska kena saling berhubung n berkomunikasi cam kawan2...jgn terlalu cerewet sgt...cuma kita kena tegas n tunjukkan yg kita mmg ambil berat sgt kat anak2 kita....

ok lah itu je yang dpt aku bongkarkan pasal taska ni...anak2 pun dah menangis tu....babyeeee!!!!

so layantzzzzz je la eh!!!!







 

5 tukang karut:

Rose Khadijah said...

hai kak..
camner bizz?!!hope success..
saya pilih taska...

hehehe..kalo anto rumah pengasuh pulak,macam serba salah nak g cek bilik..toilet semua tu eh..Kang ape lak pengasuh tu kate lak kan..

ape pun,terpulang la pada diri sendiri kan..

yantz-yeem said...

rose: biz ok...nak anto anak kena spotcek...kang x leh nak wat keja hahhaa

cikceriacorner said...

eheeh..thanx bg tips..aku xtau lg...heheh

Yanni said...

salam sis, do u interested to buy ARZU scarf... or if u r not sure what is ARZU scarf.. juz go to klcc to butik arzu,. or mid valley .. you can browse the scarf there.. but wait.. before u buy.. pls browse mine .. then u compare the price.. im selling the scarf at 50% cheaper than them.. why??.. because i xde kedai.. i jual door to door basis... thats why la cheaper.. hv a look in my fb album... if interested ... u can pm me...P/s : the tudung is a bit expensive as the material is very high grade material.. ( higG grade chiffon, chiffon silk & satin silk.. ) u can feel the different the moment u touch it.

most of my client are frm petronas & frm oil n gas company since am working in that field..

https://www.facebook.com/marwanscarf

kayyana said...

salam sis.. sis antar anak kat mana yer?