WAJIB KLIK banner INI!!setiap KLIK akan dibalas..sila lah KLIK n INFORM yea!!!TQ

klik salah satu gambar ini untuk menaikkan traffik di blog anda!!

hitz

06 June 2011

Day 2@ jln2 kat sg.lembing

 Yosssshhhh!!!masuk hari ke-2 pas bekpes kat hotel..tggu bas nak pi ke sg.lembing...sementara tggu bas pikap kitorang...pe kata kita posing sedas dua dulu???see gambo dini senang sket nak amik...x byk songeh....mmg dini suke bergambo...x macam abg aqil..ajak bergambo asyik nak lari jek...boring!!!


 Okes dari hotel ke sg.lembing ni mkn masa x sampai sejam....jurucakap bas tu adalah bg tau serba sedikit sejarah sg.lembing nie...sg.lembing nie merupakan sebuah perkampungan ala koboi la...majoriti penduduknya cina n malay..rse2 byk cina..kalo tgk rumah2 kat kampung nie still cam rumah kampung lama...

 Destinasi pertama kitorang pi rumah kristal..ownernya masih hidup sepasang suami isteri yang suka mengumpul batu2 kristal...addict nya diorng nie mengumpul batu kristal sampai umah diorang dah jadi tumpuan para pelancong...

 Area umh nie xde lah besar sgt...kat belakang umh nie ada cam terowong gitu..aku pun x pasti terowong tu utk apa....agak menakutkan le gaks...

 Memang aku agak terpegun sbb byk sgt jenis batu kristal yg disimpan oleh uncle ni...boleh dikatakan setiap sudut ruang rumah nie dipamerkan batu2 kristal..ada yg cantik...tapi aku x de lah berminat sgt ngan batu kristal nie..kalo byk2 mcm nie kat umh aku wat menyemak je...hehehehe

 nie smue batu2 kristal tau.....dah posing sakan kat area umh nie kitorang bergmbo ngan owner rumah nie....dah tua dah apek nie...tapi baik sangat..lagi aku akan cakap dia baik kalo dia bagi kitorang seketul kristal tuk wat kenangan...tapi tarak!!!!heheheh

 Okes pas aje dah jelajah satu umh kristal nie...kitorang pi naik jambatan gantung plaks...jambatan nie xde lah panjang sgt...tapi agak bergoyang le perut aku cuak kalo diorg ni naik saja je goyang2 kan jambatan tu...sakit jiwo!!!

 aby dukung dini...act naik jambatan nie semata2 nak pi tgk org wat mee kuning...tapi aku x layan pun...kena menapak jauh gaks..sampe semput2 aku....sbb lepas jambatan nie stop jap kawasan perusahaan cino ..pastu depan tu ada lagiks jambatan gantung....mmg lotih woooo


 lepas pi tgk kampung cina nie...kitorang pi museum sg.lembing plaks...dlm kawasan kg ni gaks....mmg museum nie cantik..aku ingtkan museum biasa je...dlm nya mmg cun!!!!

 act museum nie byk pamerkan brg2 melombong bijih n besi....interior dlmnya mmg memukau la...nampak je museum nie kecik tapi penat gaks le kitorang bertawaf dlm museum ni...


 banyak sgt gambo kat dlm museum nnie..aku mls nak tepek byk2...kalo nak tgk ada dlm fb k....

 pas pi museum kitorang pi mkn kat area sini plaks...ni kg sg.lembing..org kata kat sini lah tempat penggambaran citer pontianak harum sundal malam...kawasn pekan nie agak seram gaks...sebab kedai byk yg cam mati je....kitorang nak mkn tghari pun byk kedai tutup....

pas aje pi sini kitorang naik ke gua charah plaks...tapi aku x naik sbb gua tu tinggi bangat...x larat aku nak menapak dlm keadaan aku yg cenggini...pi gua charah tu semata2 nak tgk patung buddha tgh tido...adoiiii xde tempat yang lebih menarik ke nak bwk kitorang berjln??ada ke bwk pi tgk patung buddha???mengarut je...biasalah pi ngan co.cino...mmg tempat2 camtu je la yg dioarng nak melawat pun...

dah penat2 jln dlm kui 330 kitorang balik hotel...tu pun patutnya pi bandar kuantan nak shopping ke apa...tapi kitorang request nak balik bilik je...satu bas je yg pi town..bas kitorang smue balik hotel sbb dah penat sgt n rse nak rehat je....so nntikan mlm dinner punyer citer plaks yea....


so layantzzzzzz je la eh!!!!

3 tukang karut:

aLeen aVriL said...

nmpak x sekolah menengah sungai lembing tuh...tuh dulu sekolah sy tuh...tingkatan 1 smpai 3...


huhhhu...winduuuuuu...

pastuh ting.4 sy dah pindah sklah da....huhuhuhu...

masok skolah seme pompuan je mcm MGS tuh....lgsung xbest...

gadisBunga said...

saya penah pegi sg lembing, sekali. mmg pekan koboi. sunyi. kalau pegi sekali sekala best la kot, tapi kalau duk situ mahu sangap jadinya. heheh~

aLeen aVriL said...

xlah....kita dulu duk situ....xde sangap pon...


klu ase bosan...p mandi sungai...wooooooo syoikkkkkk woooo....

haish.......ase nk balik pd zaman muda2 dulu...but I cant...huhhuhu