WAJIB KLIK banner INI!!setiap KLIK akan dibalas..sila lah KLIK n INFORM yea!!!TQ

klik salah satu gambar ini untuk menaikkan traffik di blog anda!!

hitz

25 January 2011

Kongsi masalah model cilik GAP pyjamas


Yosssshhhhhh!!!! korang kenai x kedai nini3posen???yeahhhh!!korang pi le jenguk blog kedai kak vagg yg sgt2 best barang2 yg dijualnya...best sbb harga nya murah dan sgt2 berpatutan...kalo x cayer korang try le pi membeli belah di SINI....sure korang berpuas ati!!!

So ini adalah model2 baju tido yg aku peragakan dari collection kedai nini3posen...cun kan???aku beli 5 pasang pyjamas nie...smue nak bg sma aqil n dini pakai...nampak sgt2 comel bila diorg leh pakai bju yg sama kan???kalo nak bg bju pattern lain mmg agak sukar lah nak mecing...so langkah yg bijak ialah kita bg diorg pakai pyjamas yg bih kurang sama pattern...nmpak le diorg cam adik badik kamcing kan???

okes lah stop jap citer pasal baju...nie aku nak citer pasal anak2 aku si dini n aqil nie...aqil kan dah pi skul...walopun tadika je tapi aku nie sgt2 merisokan perkembangan dia kat skul tu...hari2 aku amik dia kat taska hari2 aku akn tye apa dia buat n belajar kat skul...

sampe2 umah dia dah bukak beg skolah dia ckp teacher bg buku lagi...act aku kesian kat aqil..byk gaks homework dia kena buat...ada yg HW yg kena tulis Aa...Bb tu dlm kotak2 kecik tu mmg buat aqil rse bosan sket...mn taknya...tgn budak tu dah le kecik...baru tulis jap dah aqil komplen ckp tgn lenguh la....letih la...adehhhhh...bila aku kira2 jumlah kotak yg dia kena tulis huruf A aje dah 100!!! bayangkan la...nak kena tulis 100 huruf???tu baru A besar belum lagi A kecik....cian aqil....

Kekadang aku hangin gaks nak suh dia siapkan HW dia...skg mlm2 kitorang dah x boleh nak kuar pi mkn ke apa...sbb pikirkan HW aqil kena siapkan...mama nya pun satu..mmg strict gilak!!!ye lah aku plaks yg riso aqil x siapkan HW dia...pd hal budak tu relaxxxxxx je...ayah plaks skg dah susah nak luangkan mase nak ajor aqil...pas maghrib je dah lena kat sofa...uhhhhh terpaksa lah aku yg mengajo...fenatttt tau...

tapi bila time ayah ada mood nak ngajo..aqil plaks wat hal..mengada2...ayah ni kalo ajo anak garang x hengat..kekadang aku yg berangin...ye lah aqil nie kalo dtg peel pelik dia mmg sakit jiwa la...rse mmg dah hilang dah sabar...dari elok2 kita berlemah lembut tutur bicara ha....kalo x mkn saman terus jadi mak singa ko!!! geram sgt ngan pangai dia...sehari x menangis mmg x sah!!!mengalahkan dini abg aqil nih...x tau la dugaan aqil nie kat makpaknya sungguh2 hebat...kekadang aku yg nak menangis sbb x larat melayan peel dia...adussss x tau lah tahap kesabaran nih leh tahan sampai bila...

mmg byk la cara2 mendidik anak ni aku applykan dlm kehidupan seharian...tapi cam x jln je...x tau la..mungkin doa tak kesampaian lagi kot...ye lah kekadang aku x tau apa yg aqil nie nak...x tau apa yg dia pikir...ntah la...cth nya kalau kita suh dia mandi...ckp baik2 " aqil pi mandi...sabun rambut, badan..gosok gigi..." pada hal dia tau kita suh dia mandi sbb nak kuar ke apa kan...boleh la mase tu dia kata dia ngantuk la...dia nak tido la...dia penat la...boleh mengada2 landing ats katil pura2 tido...hangin tak??? ni ckp elok2 nih..pujuk rayu bagai...umpan nak kuar pi shopping bli keta menan la...apa la..bla..bla..bla...last2 dah setengah jam x gaks gerak2 masuk toilet...makpak dah siap tggal tunggu si putera nie aje tuk bersiap...mmm mana lah aku x hangin??? mse tu lah dia meraung2 xmo mandi...gerammmnya rase!!! nak tak nak terpaksa lah gune cara kasar ambik rotan PIAP!!! hinggap le kat kaki brg sedas dua...lama2 pujuk balik baru lah nak mandi...adeiiii nak kena rotan, menangis, pujuk baru nak dgr cakap...macam mana tu???

eh mcm panjang bebenor entry aku kali nih yea...ialah aku nak melapaskan kegeraman aku terhadap aqil nie...korang bce ke x ke aku x kisah..mungkin aku nak share adakah anak2 korang pun sama peel mcm aqil atau sebaliknya...act kat umh setiap 1/2 jam mesti x lekang dgr suara budak menangis..bukan dini yg menangis..tapi abg aqil yg menangis...sikit2 menangis...sikit2 merajuk...apa je lah yg dia buat smue buat hati aku panas!!! nak kencing masuk toilet menangis....nak minum susu menangis...nak pakai baju menangis...nak belajar menangis...nak tgk tv menangis....ishhhhh setiap mase menangis...!!!! bukan sbb kena marah tau...mmg peel dia mengada2...x boleh la kalo mama nya lambat sket wat susu menangis...mama nya x tukar channel kartun..menangis...mama nya x amikkan baju..menangis....lama2 naik darah tinggi aku...

ok lah aku mls nak bebel panjang2 pasai anak2 nih...mmg skg time dia nak membesar...kekadng bila anak2 buat hal..kita as makpak nie x tau di mana silap kita dlm mendidik anak2 nih...ada kah terlalu lembut atau terlalu kasar...bila kita tunjukkkan kita tegas, risau diorg takut ngan kita...cam aqil..ayah nya tegas..tapi menyusahkan aku balik...bila rutin yg selalu ayahnya buat...aqil xmo ayah nya buat..siap cakap ' aqil x kawan ayah..mama buat..aqil x nak ayah buat..'.haaaa..dah smue benda aku yg kena buat...bila ayh nya buat dia xmo...mcm mana tu????

harap2 pembaca yg sudi singgah bce sini leh la sharekan pendapat atau apa shj ilmu2 kat aku utk mendidik anak nie dgn cara yg betul...siyes mmg terasa letih bila anak2 buat hal...harap2 korang dpt membantu yea....
so layantzzzz je la eh!!!!


5 tukang karut:

vagg© said...

heheh thanks sudi memperagakan baju kedaiku wahahaahah.

nasib baik padan dini ngan size 12-18 months tu hehe.

liwaniel said...

yantz..sama la kita..irfan pun sama...cakap 3-4 kali tak nak dgr..kita dah menyinga baru la nak dgr..masa tu dia dah buat muka masam..yg paling tak tahan bila dia buat muka tahan nangis..sedih tgk..tapi bila kita cakap tak nak dgr..haih..wanie ni pulak tahap kesabaran kurang sikit...dgn si adik yg suka meragam lagi..pengsan hari2 kat rumah..hehehe

yantz-yeem said...

vagg: hehehe..mmg padan sgt2...comei kan???

yantz-yeem said...

wanie: tu la kan wanie...geram sgt peel budak2 nie...rse boleh jadik gila kalo x tahan sabar...aish agak2 budak baya gini mmg camtu kot...

cikceriacorner said...

gerammye..comelnye..